Известие

Collapse
No announcement yet.

Какво се сменя след 40хил. км??

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Какво се сменя след 40хил. км??

Като я купих (~4год. ~40 000km.)сменихме:
    ремъци,
    ролки,
    в.помпа,
    вариатор,
    свещи,

впоследствие и всички останали консумативи и видимо износени детайли.

колата си работи добре, ама тия гореизброените не се виждат и не знам кога им е време??!
    sigpic156 SW 2001 бивша.

Първоначално публикувано от ALFonsOlder Покажи съобщение
    ремъци,
    ролки,
    в.помпа,
    вариатор,
    свещи,

колата си работи добре, ама тия гореизброените не се виждат и не знам кога им е време??!
    Ангренажният комплект повече от 5г не го карай, без оглед на километрите Останалото не е фатално. Свещите, ако са иридиеви още не са чули Другото, което не се вижда, а е мн важно е маслото - ако караш с 10W40 бягай на по-гъсто, щото иначе специално с 2,0TS си просиш белята!
    Last edited by code; d.m.y г., 21:12.
    sigpic
    156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
    "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Ангренажният ремък трябва да се сменя максимум на 3 години.

159 1.8 MPI
      166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ALFonsOlder Покажи съобщение
        ремъци,
        ролки,
        в.помпа,
        вариатор,
        свещи,

Ми имаш още 20тина хиляди, но пък е на 4годинки вече ремъка. Аз лично бях карал така до есента и бих сменил тогава ангренажа.
        Fiat Punto 1.4GT 1996
        Hyundai Tucson 2.0 2007
        Renault Clio 1.5 2019

Comment

Eco-то е прав на този ръмък даваха много малко и години и км, в аутодата сега го погледнах и на 3г се хвърля! Малко са се престарали, но най-добре го сменяй щото малко нещо да не е в ред по ангр. колела, обтяжки и т.н. ги късат за добър ден.
          sigpic

Comment

Всичко е според марката и предписанията на производителя. На Бош беше 50хкм или 2г, на Гейтс беше 60хкм и мисля пак 2г. Общо взето малко е на късмет, много ментета се навъдиха. Винаги едното ухо трябва да слуша мотора и шумовете които се появяват, има ли нещо нередно по-добре е да му обърнеш внимание на момента.
            Отделно че като се сменя ангр ремък се сменят всичките ролки, водна помпа, на 2.0тс мотора и ремъка на баланс валовете и обтегача му. Общо взето всичко се прави както трябва и не се правят компромиси. Ако ти се занимава, в Аутодата има подробности кое на колко хил км се сменя.
            Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
            Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
            Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Ремъка на балансите го дават на 5г или 120хил км, т.е. през смяна. Той е относително ненатоварен - върти там 2 солети. Макар, че аз имах такъв случай точно той да ги изяде..
              Attached Files
              Last edited by code; d.m.y г., 21:29.
              sigpic

Comment

Аз лично смятам, че 3 години за обтяжната ролка на ангренажния ремък при положение, че иначе и дават 120К пробег си е голямо презастраховане. За водната помпа и паразитната ролка, ако е метална - също.
                Тъй че бих сменял ремъка на 3 години но другите неща на 5 - 6, което за мен означава около 70 К.
                Но всеки си решава.

159 1.8 MPI
                166 2.0 TS (ex)

Comment

Ако се сменя, по-добре да се сменя всичко. Ако смениш само ремъка, новия ще е леко по-къс (разтягат се), което може да направи поразии по ролките и най-вече водната помпа.

Comment

Не разбирам, как нов ремък ще повреди старите ролки, след като обтяжното усилие се прави, каквото трябва при монтажа му.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Прави се каквото трябва по книжка. С времето стария се е разтегнал, след това слагаш нов, който се затяга според изискването. Обаче той си остава по-затегнат от стария такъв, който е започнал да се разтяга. Слушал съм за протекли водни помпи по този начин.

Comment

Хлабавият ремък е ненормалната ситуация а не правилно натегнатият. Поради това е редно да се прави преглед на ангренажа и при необходимост охлабването да се коригира. 3 години експлоатационен срок се дава на ремъка поради това, че полимерите от които е изработен страдат от температурните разлики. За разлика от това един лагер, който е разчетен да се върти в продължение на 120К и не се влияе сериозно от температурните промени, не следва да се сменя и той на всеки 3 години.

Това са мои разсъждения. Вие си сменяйте всичко, така, както пише в дебелите книги.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз пък въобще не виждам за какво се врънкате,след като всичко е абсолютно относително.Като почнеш от марката даден елемент.......та стигнеш го ганьо с чука дето ги разбира нещата.Можеш да направиш перфектния монтаж на даден възел,но като са ти калпави детайлите.......кво прайш-НИЩО и обратното.

Така,че колегата да си кара още 10к и да си смени всички ролки,ремъци,обтегачи и водна помпа.
                          156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
                          147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
                          159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Някой скоро дето е сменял всичко "ремъци, ролки, воднa помпa + рaботa" колко му е излезнaло кaто ценa?

Comment

Към 350 лв без труда.

159 1.8 MPI
                              166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                              X